Articole

Îți lipsește o piesă din puzzle? Ce este de făcut?


Nu dispera!

Ai terminat munca ta de peste 3 saptamani si constati ca iti lipseste o piesa din puzzle! Ce trebuie facut in acest caz?

  • In primul rand, ia o pauza si respira adanc, nu este un capat de lume!

  • Cauta bine piesa in locul in care ai asamblat puzzle-ul (pe masa, pe covor, in cutie, sub puzzle-ul asamblat, etc.)

  • Daca ai copii sau animale de casa, extinde cautarea in toata casa, sub canapea, sub mobila, sub covoare, pe talpile papucilor de casa, pe fundul canii de cafea, in buzunare, etc.

  • Cauta piesa cu atentie in sacul aspiratorului si in cosul de gunoi

  • Acorda-ti cateva zile sau chiar mai mult (cu intermitente) inainte de renunta complet. De foarte multe ori piesele pierdute se gasesc in timpul unei curatenii generale.

  • Cere ajutorul producatorului sau al comerciantului

Lipsa pieselor dintr-un puzzle poate avea cauze diverse.

Tehnologia de fabricatie a puzzle-urilor este foarte automatizata si cu intervenia minima a factorului uman. In consecinta, defectele de fabricatie (care pot include si piesele lipsa) cuprind de obicei mai multe puzzle-uri din aceeasi serie si sunt identificate in cadrul controlului de calitate al fabricii.

Multi producatori folosesc echipamente hi-tech specializate pentru a identifica exentualele piese lipsa, printr acestea fiind scanner-ele in timp real sau cantarele de foarte mare precizie. Chiar si asa, pot exista puzzle-uri cu defecte, insa de cele mai multe ori piesele dispar la consumatorul final. De foarte multe ori, acestea si reapar la consumatorul final…

Din experienta noastra si din datele adunate de la parteneri din aceasta industrie, rata de reclamatie a pieselor lipsa este sub 3 la 1000 de puzzle-uri. Aceasta include defectele de fabricatie si lipsurile aparute la consumatori. In oricare situatie, piesele nu pot disparea pe lantul de distributie, produsele plecand din fabrica si ajungand sigilate la consumatorul final. Deci lipsa unei piese nu poate fi imputata comerciantilor si nu poate fi un criteriu de evaluarea a calitatii serviciilor acestora. Ceea ce diferentiaza comerciantii este modul de implicare in rezolvarea situatiilor de acest gen.

Avand in vedere cifrele enumerate mai sus, oricui i se poate intampla sa ii lipseasca o piesa dintr-un puzzle. Insa la al doilea puzzle cu piesa lipsa trebuie sa incepi sa iti pui intrebari. Probabilitatea sa primesti doua puzzle-uri cu piese lipsa din fabrica este extrem de mica, indiferent daca faci un puzzle sau 100 de puzzle-uri in fiecare an.


Cum te poate ajuta producatorul daca iti lipseste o piesa din puzzle?

Fiecare producator de puzzle are propria politica pentru cazurile in care un consumator reclama lipsa unei piese, cele mai intalnite cazuri fiind:

  • Completarea piesei lipsa

  • Inlocuirea completa a puzzle-ului

  • Declinarea responsabilitatii

De obicei, producatorii foarte mari nu pot inlocui piese, pentru ca stantele de taiere a puzzle-urilor se inlocuiesc foarte des (datorita volumului mare al productiei). Niciodata doua stante nu vor fi perfect identice, deci exista o probabilitate foarte mare ca piesa dorita sa aiba o alta forma.

In cazul producatorilor cu volume mai mici, acestia pastreaza in stocul propriu cate un puzzle din fiecare model si fiecare serie de fabricatie, din care preleva piesa lipsa in cazul unei cereri. O alta varianta este cea in care imagini diferite se decupeaza cu stante diferite. Deci durata de viata a stantei pentru un anumit model este mult prelungita, caz in care se pot produce puzzle-uri din care se preleva piese identice cu cele din aceeasi serie.


Cum te poate ajuta comerciantul?

Daca iti lipseste o piesa din puzzle, in functie de pozitia comerciantului pe lantul de distributie, acesta poate face pentru tine urmatoarele lucruri:

  • daca este importator autorizat, este posibil sa te ajute in numele producatorului, prin inlocuirea puzzle-ului sau a piesei

  • daca nu este importator direct, iti poate facilita comunicarea cu importatorul sau producatorul, in cazul in care tu ai incercat si nu ai avut succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *